Olvasási mód:

Vérplazma hipertónia

Költségtérítést kapnak a plazmadonorok A vérplazma komoly gyógyszerek alapanyaga, tíz- és százmilliárdos üzlet a világban, de már itthon is, amelyet alapvetően az önkéntesek felajánlásai alapoznak meg.

vérplazma hipertónia

Az elmúlt években Magyarországon hét európai cég alakított ki hálózatot, eddig 12 nagyvárosban, s készül az állomás újabb 3 településen, a fejlődés tehát töretlen. Az önkéntes plazmaadók eddig — helyszíntől függően — alkalmanként tízezer forint körüli összeget kaptak, amit azonban egy éve kormányrendelet útján forintra csökkentettek. Emiatt a Facebookon is szerveződő donorok bejelentették, hogy felhagynak a plazmaadással.

  1. Rehabilitáció a magas vérnyomás 2 stádiumában
  2. Vérplazma-terápia: hat gyógyult, öt halott
  3. Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?
  4. Követés Tetszett a cikk?

Az összegyűjtött vérmennyiség fele lehet plazma, hivatalosan ugyan az alapanyagnak nincs ára, mert a nemzetközi jog szerint ez szervkereskedelemnek minősülne.

Ezért sem adhatnak költségtérítést a véradásért, de másmilyen vérkészítményért sem.

vérplazma hipertónia

Viszont a hatalmas nyereséggel működő plazmagyűjtő cégek, elsősorban németek, osztrákok és olaszok költségtérítést adtak a közel 10 ezer hazai donornak, elsősorban fiataloknak.

A plazmaadók a segítséget leginkább erkölcsi segítségnek tartják, de jól jön nekik a pénz is.

A belgyógyászat alapjai 1.

A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Nyíri László Ernő — aki a közösségi portálon közösséget vezet — azt vallja, hogy ebben az ügyben számára az életmentés a legfontosabb. Viszont a honlapnak név nélkül nyilatkozó diákok, vagy munkanélküliek fájlalják, hogy a kormányzat leginkább a külföldi cégek profitját növeli.

A vitális paraméterek mérései vérnyomás, hőmérséklet, hemoglobin szint meghatározás, a vérszegénység kizárása után vírusszerológiai és egyéb orvosi vizsgálatot végeznek. Körülbelül egy hét elteltével érkeznek meg az eredmények, ekkor kiderül, lehet-e donor. Donor plazmaferezist az erre a feladatra kiadott működési engedéllyel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadott, gyűjtésére vonatkozó engedéllyel rendelkező plazmaferezis állomás végezhet az OVSZ-szel kötött együttműködési megállapodás alapján.

A Magyarországon letelepedett plazmagyűjtő cégek külföldi gyógyszergyáraknak adják el a vérplazmát. A plazmadonorok szerint ebből a haszonból nyugodtan fizethetnének a plazmaadóknak, akik között — mint említettük — diákok, munkanélküliek, közmunkások is akadnak.

Tudj meg többet Te is a plazmaadás fontosságáról!

Ám, miután a kormányrendeletben forintra csökkentették a kiutalható összeget, mindenütt csökkent a donorok száma. Néhány cég viszont továbbra is magasabb összeget fizet a donoroknak. Az osztrák határ mentén már korábban is autóbuszokkal szállították a magyarokat Bécsbe, ahol a plazma-adásért eurót adnak alkalmanként, néhol ennél is magasabb összeget.

vérplazma hipertónia

Van, aki hetente többször megfordul, s azért külön pénz is jár, ha valaki új donorokat szervez be. Amikor a vérplazma hipertónia csökkentette a donorok költségtérítését, akkor — másokkal együtt — azt hitte, hogy az egész akció mögött a vérhiány csökkentésének vérplazma hipertónia áll.

Kérdések és válaszok a plazmaadásról 1. Mi a különbség a plazmaadás és a véradás között? Véradás során mindkét alkotórész levételre kerül, míg plazmaadás során a vérplazma egy része kerül csak levételre, az alakos elemeket vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke sóoldat kíséretében visszajuttatjuk a keringésbe.

Ugyanis vérplazmát kifizetőbb adni, mint vért, vérplazma hipertónia miatt rendre vérhiány alakul ki Magyarországon. A vitatott kormányrendelet csak a plazma-cégek hasznát növelte, ugyanis leginkább a piac átrendezését szolgálta.